logo boiron

Bryonia alba (Бяла Бриония)

Отровният братовчед на тиквата и пъпеша.

Bryonia alba (бяла Бриония) се нарича „alba“(бяла) не заради окраската на цветовете си, а защото отделя течност подобна на бял латекс. Наричана е още „дяволската ряпа“, заради дългогодишната й репутация на магическо растение. Днес фармацевтичните лаборатории знаят как да овладеят токсичността й и да трансформират активните съставки на това растение в полезни за здравето разреждания.

souche Bryone blanche

Бялата Бриония (бяла дива тиква), многогодишно увивно растение

Бяла дива тиква или Bryonia alba L. на латински - е многогодишно тревисто растение от семейство Тиквови (Cucurbitaceae) като пъпеша, тиквата и краставицата. Месестите му корените са дълги колкото човешка ръка и са много токсични. Цветовете се появяват през май и са еднополови. Това означава, че мъжките и женските цветове растат на различни растения. Листата са с форма подобна на бръшляна и са разположени последователно по стъблото. Стъблата на бялата Бриония могат да достигнат до 4 м. височина и се прикрепят към опори с помощта на пипала. Плодовете й са малки сферични зрънца с размери 7 - 8 мм, и съдържат от 3 до 6 семена с яйцевидна форма.

Bryone blanche

Бялата Бриония, вирее на всякакви почви

Въпреки че предпочита богати на хранителни вещества глинести почви, бялата Бриония е в състояние да се адаптира към почти всяка почва и климат. Така че в Европа можете да я намерите почти навсякъде. От Швеция на север до Гърция на юг. И от Русия на изток до Франция на запад. Среща се и в Турция, Централна Азия и дори в САЩ. Бялата Бриония се увива и пълзи като жив плет по стени, изоставени градини, край пътища и сред бурени. С една дума, расте почти навсякъде, където успее.

Bryone blanche

Бяла Бриония, бяла дива тиква , дяволска ряпа и пролетни аспержи

Бялата Бриония отдавна има лоша репутация. Оттук и прякорите й „дяволска ряпа“, „пламтящ огън“ или „змийскa целина“.  През Средновековието корените на растението са били известни със своите магически свойства, като тези на мандрагората. В по близки времена, само преди няколко десетилетия, младите филизи на Бриония са се консумирали като пролетни аспержи в Източните Пиренеи и Тоскана. Предварително са ги бланширали във вряща вода, за да елиминират повечето от токсичните вещества.

Бяла Бриония, овладяна токсичност

Бялата Бриония съдържа силно токсична активна съставка: гликозидът брионин. Докосването на растението може да предизвика кожна реакция. А приемането на сурови (необработени) плодове и корени може да причини отравяне или още по-лошо, да бъде смъртоносно. От друга страна, фармацевтичните лаборатории знаят как да преработят и превърнат бялата Бриония в полезни за здравето разтвори. За да направим нашите разтвори и тинктури, ние в Boiron използваме само свежи диви растения и пресни корени, набрани във Франция.