logo boiron

Жълт кантарион

Листа с малки дупчици, които могат да помогнат за избягване на леки депресии.

Френското име на Жълтия кантарион (Millepertuis Perforé) идва от старофренски и означава хиляда (mille) дупки, защото листата му, когато се гледат към светлината, изглеждат като пробити („перфорирани“) с голям брой малки прозрачни точки. Жълтият кантарион, познат и използван отдавна в медицината, е широко популяризиран заради антидепресивните си качества. Жълтият кантарион има много предимства и доказан положителен ефект върху емоционалните състояния.

Жълт кантарион: „1000 дупки“ и повече от 40 наименования

Жълтият кантарион има много имена. В българската народна медицина е известен като Звъника, Порезниче, Сечено биле. На английски билката е известна като St. John's Wort (билката на Св. Йоан), тъй като пикът й на цъфтеж е около 24 юни (Еньовден), датата на празника на Св. Йоан (St. John). Латинското му название Hypericum Perforatum L. идва от гръцки – „hyper“ – (горе, над) и „eikon“ – (изображение, икона), поради факта, че са го поставяли над олтари, икони и мощи, като се е смятало, че гони злите сили. Жълтият кантарион е известен още като: приказна трева, прободна билка, билка с хиляда добродетели, билка с хиляда дупки, ловец на дяволи и дори арника на нервите, тъй като терапевтичните наблюдения показват неговото благоприятно действие при последствия от травми на нервните окончания и на нервната система като цяло.

reconnaitre millepertuis

Как да разпознаем Жълтия кантарион?

Жълтият кантарион (Hypericum Perforatum L.), е многогодишно тревисто растение от семейство Звъникови (Hypericaceae) с размери между 25 и 100 cm. Подземното му стъбло е втвърдено, а надземната част на стъблото е силно разтворена в горната си част с две добре изразени надлъжни ребра. Листата му, овални елипсовидни, гледани срещу светлината, са пунктирани („перфорирани“) поради наличието на многобройни полупрозрачни етерично-маслени вместилища: известните „хиляди дупки“ (от старо френски). Цветовете са ярко жълти, а плодът е яйцевидна кутийка.

Къде расте Жълтият кантарион?

Жълтият кантарион е слънцелюбиво диворастящо растение и му е необходимо значително количество слънчева светлина, за да расте. Освен това е калцифилно растение, т.е. предпочита алкални почви, богати на калций, и не понася кисели почви. Затова Жълтият кантарион не вирее на сянка и влага. Предпочита слънчеви ливади, крайпътни и горски поляни. И така е навсякъде, където се среща: в Европа, Азия, Северна Африка и Северна Америка.

millepertuis remède

Лек на нашите предци

Медицинската употреба на Жълтия кантарион несъмнено е на хиляди години, но документираната му употреба датира от началото на нашата християнска ера. Диоскорид, гръцки лекар и ботаник, живял от 20-те до 40-те години на миналия век, го препоръчва в своите рецепти. По-късно, през Средновековието, Жълтия кантарион се свързва с бялата магия. Смята се, че има способността да гони злите духове, откъдето идва и прозвището му „ловец на дяволи“. Жълтият кантарион е включен във Френската фармакопея през 1818 г. и днес се използва често при депресия.

Какви са предимствата на Жълтия кантарион?

Жълтият кантарион допринася за физическото и менталното благополучие. Цялото цъфтящо растение съдържа вещества, които имат действие върху модулацията на настроението, и имат положителен ефект върху емоционалните състояния. Това действие вероятно е свързано с нафтодиантрони, като хиперицин и псевдохиперицин, както и флороглуциноли, като хиперфорин. Механизмът на действие на Жълтия кантарион върху настроението остава неизвестен, но неговите антидепресивни качества са доказани.

Гледната точка на СЗО

Световната здравна организация (СЗО) признава за „клинично установена” употребата на Жълтия кантарион вътрешно при лечението на „лека до умерена депресия”. Той признава за „традиционна“ локална (външна) употреба на Жълтия кантарион за лечение на „порязвания, раздразнения, леки изгаряния“ и на кожни вирусни инфекции.