Хомеопатичните медикаменти

Приготвят се от хомеопатични източници – растителни, животински, минерални или химични субстанции, по разработената от основателя на хомеопатията Ханеман технология – процес на поетапни разреждания на източника и динамизиране при всяко разреждане
Затова хомеопатичните лекарства имат изключително добър профил на безопасност, по правило те не причиняват нежелани лекарствени реакции (странични ефекти) и не съществува риск от предозиране при грешка в дозата (например приемане по невнимание на по-голяма доза от препоръчаната)
Има две основни групи хомеопатични лекарства: Монопрепарати и Специалитети

Монопрепарати

Опаковката съдържа хомеопатично лекарство, изготвено само от един хомеопатичен източник, като гранулите се обработват чрез тройна импрегнация с хомеопатичния разтвор

Не се придружават от листовка за пациента с определени терапевтични показания или дозировка, тъй като тези лекарства могат да се използват при много различни нозологични единици (заболявания)

Пример: едно и също лекарство може да се предписва в случай на слънчев удар, ухапване от насекомо, симптоми на грип, главоболие и др.

Монопрепаратите се предлагат на българския пазар под формата на тройно импрегнирани гранули, поставени в цилиндрични полупрозрачни пластмасови опаковки. Последните са с различно оцветяване, съответно на различните разреждания: зелено – 5CH, синьо – 9CH, оранжево – 15CH и виолетово – 30CH.

Специалитети

Специалитетите са фиксирани комбинации, обикновено от две и повече хомеопатични лекарства, имат определени терапевтични показания и дозировка, указани в листовката за пациента. В България се предлагат в различни фармацевтични форми: таблетки, сиропи, гел, мази, разтвор.

Някои хомеопатични лекарствени продукти се предлагат на пазара в опаковки, съдържанието на които се приема наведнъж, така наречените „дози“ (еднодозови опаковки, съдържащи около 200 малки глобулки).

Начин на употреба на монопрепаратите

За по-лесно преброяване и използване на гранулите от флакона с монопрепарат е създазено полезно приспособление.

На цилиндричните пластмасови опаковки e поставено специално изработено за целта устройство – брояч, с който при завъртане се пропуска по една гранула. Съобразно предписанието на лекаря така по-лесно се изброяват и събират в прозрачната капачка необходимия брой гранули.

Как да ползвате флакона с гранулите монопрепарат, може да видите на анимацията.

Начин на употреба на специалитетите

Специалитетите на Боарон се предлагат в аптеките винаги с листовка за пациента, където подробно са изложени указанията за употреба.

Имате въпроси?
На страница Контакти можете да зададете въпрос, ако се нуждаете от допълнителна информация.