Въпроси и отговори за здравето

Как се предписват хомеопатичните медикаменти?

Предписването на хомеопатичния медикамент е следствие от поставянето на диагноза от лекаря

  • това може да бъде обикновено предписване на лекарства за честите болести на ежедневието: ринофарингит, зъбобол от пробиване на зъбите и др.
  • може да бъде и подбор на медикаменти, на базата на характерни за заболяването симптоми: болки, които се влошават или успокояват от раздвижване
  • могат да се предпишат и в случай на лечение, което държи сметка за различни фактори: болестта, от която се оплаквате в момента, данни от миналите ви заболявания, евентуално стойностите от лабораторните ви или рентгенови изследвания, но и начина по който реагирате на околната среда (зиморничавост, непоносимост към топлина), както и промените във вашето поведение (тревожност, радразнителност и др.)

Кои болести могат да се лекуват с хомеопатия?

Хомеопатията може да се използва при по-голямата част от обичайните болести : грип, остри и/или хронични УНГ болести, храносмилателни смущения, акушеро-гинекологични болести, стрес, безсъние.

Може ли с хомеопатични медикаменти да се лекува рак?

Не! За раковите заболявания, каквито и да са те, не съществува хомеопатично лечение. За сметка на това хомеопатията с успех облекчава някои оплаквания на пациентите като им помага да преодолеят неприятните прояви от химио- и/или лъчелечението.

Може ли да се използват хомеопатични медикаменти при лечението на рецидивни заболявания?

Когато едно заболяване е хронично, хомеопатичното лечение има за цел да отслаби силата на отделните кризи и да намали честотата на рецидивите, например при алергиите или херпеса.

Могат ли хомеопатичните медикаменти да предотвратят появата на някои болести?

Едно добре адаптирано хомеопатично лечение би могло да ограничи до известна степен появата през зимата на някои болести като грип и ринофарингити и през лятото – сезонните алергии.

Бързо ли действат хомеопатичните медикаменти?

Да. Когато хомеопатията се използва за лечение на остри внезапно настъпващи заболявания (такива, които ни изненадват без да ни предупредят) нейното действие може да бъде изключително бързо, особено ако медикаментите са взети още в самото начало на болестта. Когато лекуваме болести, които се развиват на хроничен терен (като астма, мигрени, алергии, ревматоидни болки) лечението може да се окаже по-дълго.

Съвместими ли са хомеопатичните и алопатичните (от конвенционалната медицина) медикаменти?

Няма противопоказания за едновременния прием, когато това се налага, на хомеопатични и конвенционални медикаменти. Вашият лекар може да ви ги предписва самостоятелно или като допълнение в зависимост от Вашите нужди.

Може ли човек да се лекува сам с хомеопатия?

В някои случаи самолечението и ако сте посъветван от Вашия фармацевт е достатъчно, за да се излекувате от остро настъпили оплаквания, характерни за ежедневния живот, защото хомеопатичното лекарство може да Ви помогне бързо и ефикасно. Но ако симптомите продължат, тогава е абсолютно наложително да се консултирате с лекар да се постави точна диагноза и да се предпише адекватно лечение.

Опасно ли е хомеопатичното лечение за бременните жени?

Не! Хомеопатичните медикаменти нямат никаква химична токсичност. Нямат противопоказания, не взаимодействат с други медикаменти и нямат вторични действия, които да се дължат на количеството използвано лечебно вещество. Така че бременните могат да се лекуват с хомеопатия без риск нито за тях, нито за бъдещото им дете. Въпреки това е желателно да се търси съвет от лекар или фармацевт.

Може ли животни да се лекуват с хомеопатия?

От повече от 150 години хомеопатичните медикаменети се използват за лечение на домашните любимци, на селскостопанските животни, на животните, които участват в състезания и дори на дивите животни. И животновъдите и приятелите на животните все повече и повече се обръщат към тези медикаменти. Защото хомеопатичните медикаменти позволяват животните да се лекуват бързо и ефикасно, при това без странични явления или прояви на привикване.