Разработване на нови лекарства

За Боарон оценяването на въздействието на нови лекарства или на вече съществуващи лекарства в нови области, представлява важен път за научни изследвания. Приоритет е подобряването на подкрепата за пациенти, страдащи от тежки заболявания.

Сериозни заболявания: поддържащо лечение

Облекчаването на пациентите от страничните ефекти при лечението на рака (нарушения на съня, гадене, горещи вълни, кожни симптоми) може да подобри качеството на живот на пациентите. В ход са изследвания при:

  • Мукозити (възпаления на лигавицата) – остра форма при пациенти лекувани с лъчетерапия при рак локализиран в УНГ
  • Радиодермити – причинени от лъчева терапия и горещи вълни в следствие на анти-хормоналната терапия при жени, лекувани за рак на гърдата
  • Гадене при пациенти, лекувани с цисплатина по повод рак на гръдния кош

Хиперактивност при деца

Хиперактивността е неврологично нарушение, включващо неспокойствие на детето, импулсивност и затруднена концентрация. Това се дължи на нарушения при два невротрансмитера, серотонин и допамин. Препоръчваното лечение, психостимулант, се разрешава само от 6 годишна възраст. Изследване, оценяващо ефикасността на стандартизирано хомеопатично лечение ще бъде проведен при хиперактивни деца под 6 години.

Превенция на слънчевата алергия

Проучване, проведено от дерматолози позволи да се изпита защитното действие на едно хомеопатично лекарство върху рецидивите при доброкачествена слънчева алергия, състояние на кожата, причинено от свръхчувствителност към светлина. 105 пациенти, които често са използвали друго лечение в предишни години, са получили лекарството преди периода на излагане на слънце. Над 85% от тях са наблюдавали, че симптомите им се развиват благоприятно, като 70% са констатирали изчезване на симптомите.